Eksklusivt gruvelagret øl på eikefat

Lys og mørke

Utenfor gruva, på himmelen over Longyearbyen, sprer sola sine forsiktige stråler over det storslåtte landskapet. Døgnet rundt. Her regjerer midnattssola fra april til august, og bringer varsomt liv til alt som har ligget nedfrosset gjennom den polare vinternatta. En mild sommervind stryker forsiktig nedover Adventdalen og tiner det øverste laget av permafrosten slik at rødsildren kan spre sine lilla kronblad utover fjellsiden. Her, rett ved kanten av Nordpolen, varmer sola så vidt, selv midt på sommeren.

Svalbard_bryggeri_EiriknHeim_full_res-11
Svalbard_bryggeri_EiriknHeim_full_res-106-edited

Modning med historisk sus

Dypt inne i gruvegangene er det kaldt og tørt. Mens temperaturen ute trekker seg opp mot 10 grader om sommeren og ned mot bitende minus 30 grader om vinteren, holder temperaturen her inne, midt i permafrosten, seg alltid stabil rett over frysepunktet. Her er mørket totalt og altoppslukende. Bare små lysstriper fra gruvehjelmene treffer de svarte kullårene langs gruvegangene. Det er millioner av år siden planterestene så lyset sist.

En gang lå dette området mye lenger sør og var hjem for enorme sumpskoger og dinosaurer. Kontinentalplatene langsomme vandring brakte området nordover, og med enorme krefter presset de avleiringene sammen til kull. Gruvene, som har gjort Svalbard til et hjem for tusenvis av mennesker gjennom generasjoner, har sett en ny dag.

Den perfekte balansen

Dypt inne i gruvegangene står tønnene på rekke og rad. Inni dem modner en helt ny serie øl fra bryggeriet. Forholdene for modningsprosessen er perfekte. Her er det mørkt, kjølig og stabil luftfuktighet. Tønnene er laget av amerikansk eik og inneholdt en gang Bourbon whisky. Sakte, men sikkert siver den karakteristiske aromaen ut fra tønneveggene og blander seg med vann, malt, gjær.

Med jevne mellomrom tar bryggerimesteren turen inn i gruva og tapper små smaksprøver fra tønnene. Modningsprosessen krever årvåkenhet. Smaken av eik og bourbon skal ikke sette for stort preg på brygget, men gi den et balansert anslag. Resultatet er helt ulikt alt annet Svalbard bryggeri har brygget tidligere.

øltønne

Gir gruvene nytt liv

I over 100 år var Svalbard gullgruve for utvinning av kull. Allerede på 1600-tallet oppdaget hvalfangere biter av kull i elveleiene og skjønte at dette iskalde området – ved kanten av polisen – bar på en kjærkommen og høyt skattet energikilde for privatboliger og industri. Da de første kullgruvene åpnet på slutten av 1800-tallet, oppsto det nærmest et gullrush på Svalbard. Det rene kullet varmet tusenvis av hjem og bidro til å sette fart på industri og velstandsutvikling i hele Norge.

En gang i tiden lå gruveinngangene på rekke og rad bortover fjellsidene på Svalbard. Nå er det bare Gruve 7 som fortsatt er i drift. Gruve 3 la ned sin tradisjonelle drift for 25 år siden, og er nå blitt hjem for utviklingen av en helt ny skatt; modning av øl. Den helt nye serien vil kun produseres i 4000 liter av gangen, og modnes på forskjellige typer fat for hver gang. Serien inneholder alt bryggeriet står for; å kombinere gamle håndverkstradisjoner og historiefortelling med ønsker om nye smaksopplevelser.